Dacă ești dispus să începi, mergi până la capăt!

Astfel ne spune Bukowski într-un poem. 

În decursul vieții auzim de nenumărate ori că pentru a putea picta sau desena trebuie “să te naști cu talent”

În realitate însă, în artă, ca în orice alt domeniu, munca și perseverența fac mai bine de 80% din treabă. 

De ce, însă, ni se pare arta atât de dificilă?  De ce uneori ne timorează într-atât încât ne vine să-i punem pe artiști pe un piedestal de neatins de omul “de rând”

Cred că arta are un fel aparte de a rezona cu sufletul omului. Dacă greșim la un calcul matematic, nu ne doare inima, însă dacă nu ne iese un desen sau o pictură, sau mai rău, dacă cineva critică ceea ce am creat, asta ne poate strica ziua complet.

Poate tocmai de aceea sunt atât de dificil de gestionat emoțiile care ne încearcă atunci când suntem la început de drum în lumea artei. 

Pentru că fiecare început de drum presupune și un anumit grad de frustrare și un anumit efort pentru a depăși momentele dificile.

E important să înțelegem arta plastică în toată complexitatea ei. Este un limbaj nou pentru mulți dintre noi, care are structură, are  niște elemente la bază, niște principii după care acele elemente se îmbină, presupune niște abilități noi, pentru care e nevoie de exercițiu și timp pentru a le stăpâni. 

De asemenea, arta este legată de contextul economic, social și politic la fel de mult ca de persoana creatorului. E nevoie să cunoaștem detalii din Istoria Artei și să ne expunem la multe imagini pentru a ne putea forma o idee personală și cât se poate de obiectivă, chiar și în acest domeniu cu un grad ridicat de subiectivitate . 

De aceea, dacă doar testezi pictura sau desenul la un workshop, sau pentru o perioadă scurtă de timp, poți rămâne cu sentimentul că nu e pentru tine, că nu ești suficient de bun, talentat, etc.  

Problema însă este una cât se poate de diferită!

Ai abordat greșit acest domeniu. E un domeniu complex, unde ai nevoie de un pic de ghidaj, o structură clară, ai nevoie să experimentezi cu diverse materiale pentru că altfel nu ai de unde să știi ce ți se potrivește mai bine și de un strop de curiozitate. 

Nu în ultimul rând ai nevoie să fii blând/-ă cu tine și să îți oferi timp.  Nu toți asimilăm informația la fel de rapid, iar în artă nu e  niciodată vorba de  viteză, nu e o cursă pentru a vedea cine ajunge primul la linia de finish. 

E relaxare, experiment, joacă, descoperire, creație.

Si cel mai frumos lucru e că, atunci când creezi, te (re)-descoperi și pe tine. 

Așadar, nu te opri atunci când abia ai început, poate mai ai doar un pas până la a simți starea aceea minunată în care pictezi și desenezi cu ușurința cu care zâmbești. 

“Dacă ești dispus să începi, mergi până la capăt! “