Pictăm și desenăm în pandemie!

Home » Pictăm și desenăm în pandemie!

Expoziție online cu lucrările cursanților atelierului nostru

Dana Raluca Arbore

Am ținut neapărat să încheiem seria expoziției  Pictăm și desenăm în pandemie cu draga noastră Dana Raluca Arbore!

De ce?  Pentru că Dana este farmacist și a fost mereu la datorie în toată această perioadă. Și pentru că nici din fața șevaletului nu a lipsit deloc, ci a pictat cu frenezie! 

Ca noi toți, Dana a visat continuu la ieșiri în natură.  Această dorință arzătoare a transpus-o în pânzele ei, unde dragostea față de flori și copaci se amestecă cu deprivarea de acestea, rezultând imagini de o expresivitate viscerală.

 Privindu-le simțim sinceritatea Danei, simțim nerăbdarea ei și vitalitatea care ajunge să se reverse pe pânză, însuflețind-o.

 La fel cum zicea marele Tonitza, marele interpret al “tristețelor luxuriant colorate” și al unor sincere simțăminte de revoltă mocnită și îndelung resemnată” …”simplitatea miloacelor tehnice fac mai vizibilă emoția artistului”.


Magyarosy Miklos

‘Arta este călătoria și sinceritatea sufletului.” – ne spune Miki.

O călătorie a făcut și el pe durata pandemiei. O călătorie care a scos la iveală artistul din el, după 25 de ani de pauză.  O parte bună a pandemiei, care pentru unii dintre noi a însemnat regăsirea și re-trezirea la viață.

Am observat parcursul lui în această perioadă și pasiunea cu care, zi de zi, crează câte ceva. Este de-a dreptul molipsitoare dragostea lui față de artă!

Inspirându-se din mitologie, realitatea imediată sau online, în lucrările lui în peniță sau în acuarelă, o întreagă lume se deschide privirii noastre.


Orosz Eszter

O evadare din monotonie, o evadare creativă și relaxantă, o parte a zilei doar pentru artă și suflet.

Eszter a descoperit acuarela și de atunci este captivată de frumusețea acestui mediu.

În această perioadă s-a bucurat din plin de efectele calmante  ale picturii în acuarelă, creând, urmărind culorile cum se cufundă unele în altele, într-un dans dinamic care îți face imaginația să zburde. 

Majoritatea lucrărilor sunt mai degrabă experimente  cromatice, iar curiozitatea față de rezultatul final al acestor experimente, o inspiră să picteze mai mult.

Abstractizarea lasă loc interpretărilor. Nu vedem doar cu ochii, ci atunci când privim ceva, interpretăm acel ceva cu toată ființa noastră, cu toată suma experiențelor noastre de viață.

De aceea este atât de captivantă arta abstractă.


Simona Cobirzan

Toți ne dorim uneori să evadăm din cotidian, din agitația zilei, să uităm pentru câteva clipe de probleme și virus.

Simona a profitat din plin de efectul cathartic al picturii și desenului, focalizându-și atenția spre flori: narcise și lăcrămioare pe care i le-a adus primăvara și trandafirii inspirați de mult iubitul Stefan Luchian.

“Am încercat să văd cum a redat emoția din Trandafiri – exercițiul în sine este provocator și pare că suspendă timpul, mă relaxează și mă bucură. Mă fascinează să văd cum petele și liniile dau formă și miros și redau ceva diafan. Mi-ar fi plăcut să fac asta la studio cu voi și sper să se întâmple curând, pentru că imi prinde bine îndrumarea voastră. Astept cu drag sa ne revedem“

Simona a testat pentru prima data pastelurile uleioase pe hârtie de acuarelă, pasteluri moi și masive care obligă la experimentare și expresivitate.

“Încurajez pe oricine să deseneze – nu e vorba de talent sau de performanță, e mai degrabă vorba de o bucurie copilarească și despre emoții, despre tot felul de emoții … ”


Diana Munteanu

Bucuria de a avea mai mult timp liber alături de regretul unei primăveri pierdute, a privirii copacilor înfloriți prin imaginile de pe Facebook.

Acestea sunt sentimentele care au animat creațiile Dianei în această perioadă.  S-a jucat cu pastelul și s-a jucat bine de tot! Se vede cum o tehnică de desen cu care s-a familiarizat deja, devine artă.

Diana și-a canalizat energia și într-un exercițiu de creativitate și răbdare – a transformat banalele doze de bere, într-o minunată reproducere a Sărutului lui Klimt!

Din lucrările ei ne învăluie un sentiment de admirație în fața naturii, bucuria vieții care ne așteaptă dincolo de ecranele calculatoarelor. Viața care pulsează și se dezvăluie ochilor noștri vibrantă și plină de culoare.


Iulia  Becheș

Continuăm seria pasionaților de arta figurativă cu Artist Iulia Becheș. Vă recomand să o urmăriți pe instagram să vedeți ce iese din mâinile ei!

Dar ce face Iulia, când nu e în fața calculatorului sau a tabletei?

Descoperă elementele tradiționale de desen și pictură și experimentează cu  tot soiul de materiale și tehnici.

Dovadă pictura realizată în ulei, în negativ, cu intervenții de  hârtie abrazivă. O lucrare frapant de expresivă, fragilitate care se ascunde de ochii privitorului și nu-l lasă să pătrundă în totalitate în lumea sa.

În timpul pandemiei, Iulia a profitat de liniștea casei și a făcut studii realiste ale mâinilor- un subiect complex care merită toate orele investite.

Abia aștept să ne revedem la atelier și să continuăm aventura artei tradiționale!


Nora Oprean

Draga noastră Nora Oprean, vede partea plină a paharului și profită la maxim de această șansă unică oferită de timpul liber de acum. Pasionată de redarea corpului uman, Nora folosește orice are la îndemână pentru a exersa. Dorința de a progresa este lăudabilă, iar practica face lucrurile să iasă din ce în ce mai bine.

Arta e un sport care necesită antrenament zilnic, mai ales atunci când scopul nostru este realismul.

Felicitări Nora pentru perseverență și pentru lucrările expresive cu care ne încănți privirea.


Mihaela Coca

Cu Mihaela ne-am cunoscut în perioada în care predam la Școala populară de arte.

M-am bucurat să o reîntâlnesc la cursul nostru de acuarelă.  Tehnicile însușite, în cadrul acestui curs, sub coordonarea Smarandei Popescu oferă delicatețe și textură și se pot observa în această selecție de lucrări pe care Mihaela Coca ne-a oferit-o.

Un artist foarte activ, care nu ratează nici o zi pentru a-și exprima trăirile și emoțiile pe panză. Vă invit să o descoperiți prin cuvintele și lucrările ei:

“44 feminin” este un proiect la care am început să lucrez în 2019. Intenția mea este de a aduce în câmpul conștiinței 44 de ipostaze ale principiului feminin sub forma ilustrațiilor însoțite de mesaje poetice.

Perioada martie-aprilie 2020 mi-a dat ocazia să finalizez toate desenele și poemele. Împărtășesc cu voi 4 din cele 44 de ipostaze: “Primele creații”, “Maternitatea”, “Energia Terrei”, “Trecutul (sau Cascada albastră)

Acest proiect este foarte drag sufletului meu și va aduce ceva inedit și surprinzător prin conținutul său și forma de prezentare.

Dacă v-am trezit interesul, urmăriți noutățile despre” 44 feminin” pe pagina mea de Facebook @mihaelacoca.art”


Bianca Crăciun

Prin lucrările debordând de veselie, Bianca Crăciun ne invită  să rememorăm  amintirile dragi ale copilăriei.

O stare de bine și calm se revarsă din acele timpuri în prezent, făcându-ne să uităm vremurile dificile în care trăim.

Micuții fluturași albaștrii (Cyaniris semiargus) și drăgălașele vrăbii ne transportă în cea mai frumoasă perioadă a vieții, când intram forțați în casă, să înfulecăm mâncarea ce ne ținea departe de joacă.

Atenția și grija cu care Bianca tratează fiecare detaliu se observă cel mai bine în delicatele ei  miniaturi. Și acestea poartă o cu ele o notă foarte personală:

“De când mă știu am fost cea mai mică de inălțime din clasă, din gașca de la bloc și din mai toate grupurile prin care m-am plimbat. Dar nu m-a deranjat câtuși de puțin. Pentru mine lucrurile mici sunt drăgălașe si prețioase.”

Pentru pictura florală, inspirația a pornit de la trandafirii lui Renoir. Un exercițiu impresionist de reprezentare expresivă, foarte diferit ca abordare de stilul uzual de lucru.

“Am încercat să las deoparte nevoia de linii perfecte. A fost greu și frustrant, dar rezultatul e tabloul meu de suflet .”

Gândurile de acum ale Biancăi sunt mai mult decât grăitoare:  “dor dor dor de pictat…”


Istvan Matuz

“O lucrare e finalizată atunci când artistul îți dă seama de intențiile sale”- spunea Rembrandt 

O imagine care sondează adâncimile sufletului și iese la iveală pe pânză iși ajută artistul să conștientizeze efectul puternic, chiar dacă nesimțit la suprafață, al izolării.

Istvan Matuz își găsește inspirația în biografiile artiștilor, cum ar fi biografia lui Brassai despre Picasso sau autobiografia lui Patti Smith.

Dar și privitul serialelor pe Netflix poate fi o sursă de inspirație pentru un suflet de artist.

Imagini cu un puternic impact vizual, care ne indeamnă la reflecție, ne pun în contact cu părțile vulnerabile din noi dar și cu forța de a înfrunta neprevăzutul.

 
Ulei pe carton pânzat.
 
Ulei pe carton preparat cu gesso.

0
Coșul de cumpărături
  • No products in the cart.